Навигация

Поиск по сайту

 Все Новости

08.04.2022:  Victimele pogromului produs în 1903 au fost comemorate la Chișinău | VIDEO
Comunitatea Evreiască din Moldova a comemorat victimele pogromului produs în 1903 la Chișinău. La 119 ani de la tragicul accident, în care au fost asasinați 49 de evrei din Capitală, iar alții 500 au fost răniți, zeci de reprezentanți ai acestei etnii și cetățeni moldoveni au ținut un minut de reculegere, în Parcul ”Alunelul”, acolo unde în memoria victimelor a fost ridicat un monument. Oamenii care au avut de suferit la acea vreme au fost comemorați de către parlamentari, printr-un minut de reculegere, dar și de președintele, Maia Sandu, la o întâlnire recentă pe care a avut-o cu rabinul comunității „Habad Liubavich”.

Pogromul de la Chișinău a însemnat o atrocitate față de populația evreiască ce locuia în localitate, o spune rabinul Comunității evreiești din Moldova. Potrivit lui, este important ca memoria celor care au avut de suferit să fie păstrată mereu vie, iar evenimentele teribile din 1903 să nu se mai repete nicicând.

SHIMSON.D. IZAKSON, rabinul Comunității Evreiești din RM: „Pogromul din Chișinău nu este cel mai mare după numărul de jertfe, dar este cel mai mare, fiindcă în acest oraș o treime din oameni erau evrei și faptul că au făcut un masacru care nu a fost pedepsit este ceva strașnic”.

Unii dintre cei prezenți la manifestație spun că niciun conflict nu trebuie să degenereze și să se soldeze cu victime, ci să fie soluționat pașnic. Afirmațiile au fost făcute, mai ales, în contextul războiului din țara vecină.

Aleksandr Kleinerman, director adjunct al Comunității Evreiești din Moldova: „Pentru mine este foarte important ca noi să ne amintim de trecutul nostru și să transmitem istoria și copiilor noștri”.

„În momentele în care la noi în regiune este multă ură și agresiunea crește e greu să înțelegem rolul pogromului de la Chișinău, deoarece doar în așa zile ne dăm seama cât de important este să fim adepții păcii, toleranței și faptului că toate problemelepot fi rezolvate pe cale pașnic”ă

Cu flori a venit și o delegație de medici din Israel care, în prezent, îi ajută pe refugiații din Ucraina.

La eveniment au fost prezenți și mai mulți oficiali.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimarul municipiului Chișinău: „Este foarte important să comemorăm, să păstrăm în memorie acele evenimente care ne-au dat să învățăm și să luăm învățăminte ca să nu mai repetăm istoria acelor momente”.

VLADIMIR VORONIN, președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova: „Amintirea despre acele tragice evenimente care au avut loc și în secolul trecut, care, cu părere de rău se promovează și acuma, este foarte importantă pentru toți cetățenii”.

Potrivit Wikipedia, pogromul antievreiesc din 6-8 aprilie 1903 a fost declanșat după ce ziarul „Bessarabeț” a relatat despre faptul că un copil creștin ar fi fost ucis la Dubăsari în cadrul unui ceremonial religios iudaic. Tulburările au încetat în urma intervenției forțelor de ordine. Totuși, evenimentul au lăsat în urmă în jur de 50 de evrei morți și alţi 600 – schilodiţi.


tv6.md
0 
| Еще
вернуться назад »
News Time Romania - Stiri Romania News Time Romania - Stiri Romania