Навигация

Поиск по сайту

 Все Новости

03.02.2014:  Deputații PCRM susțin că există toate premisele financiare pentru majorarea salariilor lucrătorilor medicali din 1 ianuarie
Deputații PCRM susțin că există toate premisele financiare pentru majorarea salariilor lucrătorilor medicali din 1 ianuarie

Deputații PCRM consideră că există toate premisele financiare pentru a majora salariile lucrătorilor medicali chiar de la începutul anului 2014. Un grup de deputați au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă care prevede majorarea, din 1 ianuarie 2014, a salariului tarifar pentru categoria I de calificare a lucrătorilor medicali încadrați în sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. Conform calculelor estimative creșterea salarială medie ar putea constitui 15 %.

Co-autorul proiectului, deputatul PCRM, Oxana Domenti, vicepreședintele Comisiei pentru economie, buget și finanțe, a explicat că Legea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2014 prevede o creștere față de anul trecut a veniturilor bugetare cu circa 15%, bazată în mare parte pe majorarea de la 7% la 8% a cuantumului primei de asigurare obligatorie de asistență medicală, precum și pe sporirea cu 738 de lei, de la 3318 la 4056 lei, a prețului poliței de asigurare.

„În conformitate cu legislația în vigoare și practica procesului fiscal- bugetar, veniturile fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală se acumulează lunar, în mărimi aproximativ proporționale, cu o anumită depășire a acestora în primele luni ale anului, datorită procurării, în această perioadă, a unui număr mai mare de polițe de asigurare medicală. Totodată, sistemul de asigurări medicale este astfel conceput, încît și cheltuielile, inclusiv cele de ordin salarial, realizate în cadrul programului de asigurări obligatorii de asistență medicală, urmează se se facă în proporții lunare aproximativ egale. Astfel, considerăm nefondată tărăgănarea majorării salariilor pentru cea dea doua jumătate a anului, așa cum este prevăzut în redacția actuală a legii”, a declarat Oxana Domenti.

În opinia deputatului PCRM, majorările salariale, operate cu o jumătate de an mai devreme, ar influența pozitiv situația materială a lucrătorilor medicali, contribuind și la sporirea din contul contribuțiilor de asiguări medicale și sociale a veniturilor Fondului asigurărilor obligatorii de asistență medicală și ale Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Cu titlu informativ, prezentăm dinamica indicelui cîștigului salarial real în sectorul sănătății în perioada anilor 2006 -2013 (în % față de anul precedent): 2006 (116%); 2007 (115%); 2008 (119%); 2009 (119%); 2010 (99,5%); 2011 (100,1%); 2012 (105%); 2013 (101% - calcule prealabile).

MOLDNEWS
0 
| Еще
вернуться назад »
News Time Romania - Stiri Romania News Time Romania - Stiri Romania