Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

09.09.2016:  Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, ameninţă repetat că va părăsi alianţa de guvernare
Asemenea ameninţări nu sunt o noutate pentru politicul moldovenesc.

Ghimpu arunca aceste trucuri încă în anul 2013, cînd PL a fost lipsit de portofolii importante în aparatul de stat, şi în 2014, atunci cînd liberalii s-au îndepărtat de alianţa de guvernare respingînd toate acuzaţiile în adresa lor, în special, pentru situaţia din sectorul bancar al ţării.

Acum, însă, şeful liberalilor a purces la şantaj deschis împotriva «majorităţii parlamentare» să-şi retragă semnătura de pe acordul de cooperare cu Partidul Popular European a lui Iurie Leancă.

Mereu gata de scandal (mai ales pentru funcţii «hrănitoare»), arţăgos, asemenea lui Panikovski, Ghimpu demult stă în gît tovarăşilor din alianţă şi ei l-ar fi expediat de mult la sud, însă cele 13 voturi în organul legislativ sunt, totuşi, 13 voturi.

În pofida ţăcănelii sale, Ghimpu ştie să se tîrguiască, respectiv, respectă cu stricteţe legea comerţului — cere maxim pentru a obţine minimul scontat.

Dar pentru ce, el, şoimul, s-a năpustit asupra recentului coleg Iurie Leancă? Aici problema nu mai constă în funcţii ministeriale, ci este mult mai grasă — este vorba despre puterea în capitală. În Chişinău, oraş pe care familia din Coloniţa l-a transformat, demult, în combinat de îmbogăţire personală.

Pentru a nu-şi pierde faţa unionistă, «Liuda Fiodorovici» a explicat oficial decizia de a-şi retrage semnăturile prin faptul că «Iurie Leancă a mers la Bruxelles, Bucureşti şi Sofia şi a vorbit despre integrarea europeană, iar la Chişinău s-a legat cu partidele pro-ruse, care sunt antinaţionale şi antieuropene».

În realitate, lădiţa de la Coloniţa se deschide mult mai simplu. Partidele cu care, chipurile, «s-a legat» Leancă — sunt fracţiunile din consiliul municipal Chişinău, care au iniţiat organizarea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al capitalei. Acestor fracţiuni s-au alăturat şi consilierii din partea PPEM. După demersul lui Ghimpu, Iurie Leancă a declarat că liderul PL nici măcar acum nu înţelege că parteneriatul (cu partidele din alianţă — nota red.) a fost încheiat, chipurile, de dragul integrării europene, dar nu de dragul promovării hoţilor în primăria Chişinăului.

Aşa cum le este clar absolut tuturor, demisia lui Chirtoacă — reprezintă o lovitură de cuţit adîncă în coastele familiei Ghimpu dar şi piatra memorială pe mormîntul Partidului Liberal.

De aceea a şi strigat Mihai Ghimpu: «dacă referendumul va avea loc cu acordul membrilor alianţei, noi vom părăsi majoritatea parlamentară». În afară de aceasta «unchiul Mişa» ameninţă să-şi revoce miniştrii din Guvern. În acest caz, vor rămîne fără cap Ministerul Apărării, Educaţiei, Transportului şi Infrastructurii Drumurilor şi Ministerul Mediului. Ce-i asta dacă nu isterie în combinaţie cu frică?

Dar nu este exclus că, de această dată, şantajul lui Mihai Ghimpu ar putea nici să nu aibă roade. Pentru că de nebunia lui Ghimpu au obosit nu doar aliaţii săi, dar şi tovarăşii de partid. Care vor să rămînă, în continuare în fotoliile puterii şi să mai beneficieze de ajutor material pentru «aprobare». Şi mai cred că tot mai puţini din ei sunt preocupaţi de problemele familiei Ghimpu.

Ş-apoi, cine va fi Ghimpu fără alianţă? Nimeni. Iar dacă nepotului său i se va mai lua Chişinăul, atunci, Partidul Liberal se va desface în mii de bucăţi, asemenea PLDM-ului lui Filat.

Este posibilă o decizie mult mai drastică. Spre exemplu, «Liuda Fiodorovici» ar putea suferi un atac de cord la saună sau se poate îneca în timpul pescuitului. Va urma o ceremonie funerară pompoasă, discursuri emoţionale din partea colegilor din «majoritatea parlamentară», iar locul său în Parlament va fi ocupat de următorul pe lista PL. Cine pune la îndoială probabilitatea unui asemenea scenariu să-şi amintească de soarta tragică a deputatului Ion Butmalai…

Dmitri Crîmov
Sursa: http://comunist.md/index.php?newsid=1833
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania