Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

14.12.2015:  Mihail Olari: «Oamenii le văd pe toate. Ei judecă despre Partidul Comuniştilor reieşind din activitatea pe care o desfăşurăm noi».

Printre ai săi

Primarul comunei Ţahnăuţi, Mihail Grigorievici Olari, este membru al comitetului raional Rezina PCRM. Este în funcţia de primar pentru al doilea mandat consecutiv.

În cele două sate ale comunei, locuiesc puţin peste trei mii de oameni. Timp de patru ani, numărul populaţiei s-a redus cu circa 400 de persoane. Trist, dar adevărat.

On ambele sate, se numără 14 comunişti, însă încrederea în PCRM şi, în special, în reprezentantul formaţiunii – primarul localităţii, este evidentă. Atunci cînd la nivel local se produc schimbări pozitive, oamenii apreciază acest lucru.

Încrederea derivă din acţiuni

După specialitate, Mihail Olari este politolog, profesor de discipline social-politice în instituţii de învăţămînt mediu şi superior. Această profesie deloc simplă a obţinut-o la Şcoală partinică Superioară din Odessa. Aşa că pricepe în politică fără ajutorul aşa-zişilor experţi care trăncănesc la toate posturile TV din ţară. Înainte de a deveni politolog, Mihail Olari a reuşit să obţină şi studii agrare, de asemenea a activat în cadrul structurilor de forţă. A ajuns la vîrsta de pensionare plin de putere şi cu un spectru larg de cunoştinţe. Evaluînd toate aceste calităţi ale consăteanului lor, oamenii din localitate au decis că anume el este demn să ocupe funcţia de primar. Peste patru ani, oamenii şi-au reconfirmat alegerea. În vara acestui an, Mihail Olari a fost reales în fruntea satului chiar din primul tur de scrutin.

Primarul s-a şi născut la Ţahnăuţi. Cunoaşte toate problemele satului, personal s-a confruntat cu ele. Totodată, posibilităţile organelor publice locale la sate sunt, puţin spus, limitate. În bugetele primăriilor locale sunt prea puţini bani. Însă, cîte ceva se reuşeşte a se obţine din bugetul raional, dar şi participarea în diverse proiecte îl ajută să soluţioneze anumite probleme.

Alternativa corectă

Una dintre reuşitele de nivel local – construcţia cazangeriilor în două gimnazii şi grădiniţă, care lucrează atît pe bază de gaze, cît şi pe bază de biocombustibil.

— Procurăm combustibilul alternativ de la agenţii economici, – explică Mihail Olari. Biocombustibilul este produs din orice – din coji, paie, frunze… Biomasa este cu 30-40 la sută mai ieftină decît combustibilul tradiţional. Însă, deseori şi producătorii de biomasă trişează. Unii ajung să se compare cu furnizorii de gaze. Din moment ce se scumpeşte gazul, creşte şi preţul biocombustibilului produs din ceea ce, pînă de odinioară, era considerat gunoi.

Primăria a reuşit să cîştige un proiect în baza căruia, cele două sate vor beneficia de ajutor social-medical. Datorită proiectului, în comună activează o soră medicală şi doi asistenţi sociali. Sunt alocate lemne de foc familiilor socialmente vulnerabile. Cu implicarea surselor din asigurările medicale, în localitate se construieşte un centru al medicilor de familie.

Primăria, condusă de Mihail Olaru, a obţinut de la Guvern alocarea a un milion de lei pentru reparaţia drumurilor, însă, din cîte se înleţege, reieşind din actualele preţuri, această sumă este foarte mică. Totodată, primarul a reuşit să restabilească fîntîna arteziană, care a fost construită încă în perioada sovietică. Dar odată cu destrămarea URSS a fost sistată şi exploatarea acesteia. Anul trecut, pentru reabilitarea obiectului dat, s-a alocat din bugetul raional 410 mii de lei. Pentru achiziţia turnului – încă 100 de mii, însă, necesităţile sunt mult mai mari. Reabilitarea fîntînii va permite soluţionarea definitivă a problemei legate de alimentarea populaţiei cu apă de calitate, iar şi la ora actuală, lucrurile nu stau atît de rău.

— Pe teritoriul comunei, activează patru turnuri de pompare a apei, – explică Mihail Olari. – În 2011, am creat propria întreprindere comunală locală, care şi-a asumat lucrările de deservire a turnurilor de pompare şi asigurarea localnicilor cu apă. Apropo, la noi, preţul apei este mai mic decît costul mediu pe raion al acestui serviciu – 10 lei per metru cub. Voi remarca că tariful este reglementat de consiliul local.

Încă o dată despre deşeuri

Despre problema evacuării şi reciclării deşeurilor în localităţile rurale se vorbeşte mult. Însă, din păcate, problema nu poate fi soluţionată doar prin discuţii. În comună există un loc special amenajat pentru evacuarea deşeurilor. Poligonul nu este dotat capital cu toate cele necesare, cu toate acestea, aici se evacuează centralizat toate deşeurile menajere. De asemenea obiective nici pe departe nu dispun toate satele.

— Am încercat să soluţionăm această problemă în mod civilizat, am participat chiar şi în cadrul unui proiect ecologic, – a menţionat Mihail Olari. – Însă ni s-a explicat că nicio Europă nu va aloca bani în acest sens. În viziunile lor europene, nu pot exista gunoişti separate într-o anumită comună sau chiar într-un raion. Pentru toată ţara noastră mică este nevoie de 3-4 gunoişti care, însă, trebuie să fie dotate conform tuturor normelor, cu sistem de transport, depozitare corectă, prelucrare ş.a.m.d. Acestea sunt, deja, proiecte de nivel naţional.

Zona moartă

Mai există o problemă care îl macină pe primarul din localitate. Încă din perioada sovietică, pe teritoriul satului a fost amplasat un depozit cu îngrăşăminte chimice – pesticide. Depozitul este situat la o distanţă de 135 de metri mai sus de rîuleţul care se varsă în rîul Nistru. În această zonă, nivelul poluării depăşeşte de 26 de mii de ori normele admisibile. Atunci cînd plouă sau se topeşte zăpada, toate aceste chimicale ajung în bucătăriile localnicilor prin sistemele de alimentare cu apă. Şi chiar dacă edilul capitalei se bate cu pumnul în piept afirmînd că sistemul de purificare a apei în Chişinău este aproape ideal, după asemenea exemple, nimeni nu va mai crede acestui fapt.

Tot pachetul de acte pentru lichidarea depozitului chimic este gata. La drept vorbind, la doar trei km distanţă de acest depozit, mai există o zonă «otrăvitoare». Anume acolo se şi planifică transportarea conţinutului depozitului şi sigilarea zonei într-un sarcofag ermetic. Costul proiectului se estimează la puţin peste un milion de lei.

– Acest subiect este, permanent, în vizorul nostru, – explică Mihail Olari. – Suntem susţinuţi de vicepreşedintele raionului, tovarăşul de partid, Andrei Godoroja. În general, promovarea problemelor de ordin ecologic este dificilă pentru că urmările acestora se manifestă peste ani. Sătenii noştri, care au muncit la acest depozit, au plecat demult în lumea celor drepţi. Acum, în apropierea depozitului pasc vitele. Aceste substanţe chimice ajung în organismul uman prin intermediul laptelui şi a cărnii.

Satele sunt parte a ţării

În comună activează două gimnazii. În Ţahnăuţi îşi fac studiile 76 de copii, iar în Ţareuca învaţă 115 copii. Acum, localnicii din Ţahnăuţi se tem că şcoala lor va fi lichidată conform programului de optimizare. În cazul în care acest lucru se va întîmpla, oamenii spun că poate fi pusă crucea pe sat.

În ambele sate activează cîte o grădiniţă, care permanent, sunt reparate. Apropo, în condiţiile în care grădiniţelor din raion li s-au alocat cîte 700 de mii de lei pentru renovare şi modernizare, în cadrul proiectului romвnesc, grădiniţelor din Ţareuca şi Ţahnăuţi li s-au alocat doar cîte 100 de mii de lei.

— Satele noastre sunt parte componentă a ţării, spune primarul comunist. – Toţi privesc televizorul şi văd ce bandiţi se află acum la guvernare. Fostul prim-ministru, Streleţ, este originar din Ţareuca. Atunci cînd a fost demis din funcţie, consătenii lui aplaudau pentru că ştiu ce fel de om este de fapt. Oamenii văd şi înţeleg totul. Noi, însă, vom continua să muncim. Pentru că oamenii judecă despre Partidul Comuniştilor reieşind din munca pe care o facem.

Natalia Ustiugova
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania