Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

18.12.2015:  Pavlina Țelișcev: Din cadrul Partidului Comuniștilor trebuie să facă parte tovarăși onești, autoritari și disciplinați. Comuniștii noștri au o abordare foarte serioasă pe marginea acestei chestiuni.

Nu ne este indiferent de cine este alături


În satele noastre există femei… Puternice, demne, echitabile, cu un sentiment de strînsă conexiune între propria demnitate și responsabilitate în fața partidului și poporului. În raionul Criuleni, trei femei au fost desemnate la cîrma primăriilor. Secretarul organizației primare de partid din comuna Dolinoe, Pavlina Vasilievna Țelișcev a fost aleasă în funcția de primar pentru al patrulea mandat consecutiv. Din componența comunei fac parte satele Valea Coloniței și Valea Satului.

Magia cuvintelor

Pavlina Vasilievna a ajuns, pentru prima dată, în fruntea administrației locale din Dolinoe în perioada post-sovietică — 1989–1993. Nici atunci vremurile nu erau mai bune, însă, din inerție, bătătoream bunăstarea sovietică pe care nu am știut să o prețuim. Simțeam apropierea rece a anilor 90, care au fost deosebit de grei, i-am depășit, însă, nu ne-am imaginat niciodată că vom ajunge într-un prezent atît de oribil.

— La începutul anilor 90 era mai ușor de muncit și pentru faptul că, la acea vreme, se mai păstraseră sovhozurile, activau organizațiile sindicale și comitetul politic executiv al consiliului sătesc. Adică, erau multe organizații și diverse structuri, care activau în beneficiul oamenilor. — Își amintește Pavlina Vasilievna. — Acum în tot satul a rămas doar primarul. Și dacă se confruntă cu anumite probleme, oamenii se pot adresa doar lui, deși, posibilitățile administrației locale sunt foarte limitate din cauza finanțării insuficiente.

Pavlina Țelișcev este originară sin satul Valea Coloniței. Ea a trăit toată viața în comuna de baștină. În trecut, pînă în anul 1977, satul Dolinoe se numea Buga. Localitatea a fost numită Dolinoe pentru că este situată într-o vale. Primarul apreciază foarte mult oamenii acestor locuri, se mîndrește cu ospitalitatea, bunătatea și amabilitatea lor.

După specialitate, secretarul organizației primare de partid este pedagog. Respectiv, acest lucru se simte imediat ce inițiezi o discuție cu ea. Vorba-i este așezată… în general, pedagogii buni posedă cuvinte magice. Și acest lucru este absolut valabil și pentru interlocutorul nostru — primarul femeie. În cadrul ultimelor alegeri locale, Pavlina Țelișcev a acumulat 90 la sută din voturile alegătorilor chiar din primul tur de scrutin — un indicator record pentru Moldova. În acel moment, ea a înțeles că oamenii noștri au învățat să gîndească rațional. Au învățat să analizeze, să delimiteze minciuna mîrșavă de adevăr.

Cu alte cuvinte, oamenii i-au încredințat cîrma localității lor nu pentru faptul că ea știe să vorbească convingător și frumos. Alegerea lor a fost făcută în baza faptelor concrete. În 2003, cînd Pavlina Țelișcev a cîștigat al doilea său mandat, în sate nu existau drumuri. Drumurile vechi s-au surpat iar altele noi nu a mai construit nimeni. Deosebit de greu le era localnicilor din Valea Coloniței. Localitatea se întinde pe o suprafață de șapte km, iar, în mare parte, sătenii sunt în etate. Atunci cînd vremea se strica, drumurile deveneau absolut impracticabile. În acea vreme, deputații din partea PCRM au contribuit la construcția drumurilor sin sat. Ulterior, a venit rîndul și celorlalte sate.

De cînd Pavlina Țelișcev a devenit primar, în satele comunei s-au făcut multe lucruri. Au fost reconstruite clădirile gimnaziului și grădiniței, a fost edificată o nouă cantină școlară, a fost restabilit iluminatul stradal, iar primăria și-a asumat cheltuielile pentru deservirea rețelelor electrice și consumul de curent. Două sate din comună sunt asigurate complet cu apă potabilă, problema urmează să fie soluționată și în cel de-al treilea sat, întrucît, apa este de o calitate foarte proastă. Există și o cale de soluționare a acesteia.

Gimnaziul — leagănul civilizației

În comună locuiesc 1130 de persoane. De facto, numărul localnicilor este mai mare pentru că mulți dintre ei și-au perfectat reședința în capitală. Pentru cele trei sate activează o grădiniță și un gimnaziu. Primarul se arată îngrijorat de faptul că tot mai des se vorbește despre optimizarea gimnaziului, mai exact — despre lichidarea acestuia. Da, la moment, instituția este frecventată de 77 de copii. Însă, este vorba despre copiii noștri, care locuiesc în satele comunei. În Valea Satului nu au mai rămas copii de vîrstă școlară. Însuși satul, niciodată, nu a fost mare. La ora actuală, acolo sunt circa 46 de gospodării și 100 de localnici. Însă, localitatea începe să crească. Mai multe familii tinere își construiesc case în Valea Satului. Oamenii sunt atrași de faptul că localitatea este situată la doar 20 de km de capitală. Dar din cauza infrastructurii proaste, numărul familiilor tinere care vor să se stabilească aici nu este atît de mare.

— Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a păstra gimnaziul, — afirmă Pavlina Vasilievna. — Chiar și așa infrastructura satelor este foarte redusă, dacă mai închidem și gimnaziul ne lipsim de leagănul civilizației.

Încă o problemă care-i macină pe locuitorii comunei se referă la reforma teritorială despre care vorbește atît de des actuala guvernare. Satele au trecut, deja, printr-o reformă. Atunci oamenii nu aveau propria lor primărie și pentru orice problemă erau nevoiți să meargă la Maximovca din raionul Anenii Noi. Localnicii nu-și mai doresc să rămînă, din nou, fără administrație locală.

Lupta sinceră a comuniștilor

Vorbind, recent, în cadrul conferinței raionale de partid, Pavlina Țelișcev a menționat despre cît de complicată a fost ultima perioadă pentru toate organizațiile primare și pentru partid în general. Țara a trecut prin alegeri parlamentare și locale. În cadrul celor două scrutine, oponenții politici și-au desfășurat campaniile prin cele mai murdare și mincinoase metode.

— Am fost martorii manipulărilor obraznice a opiniei publice, în fiecare ogradă din comuna noastră se distribuiau pliante cu informații mincinoase, a spus Pavlina Vasilievna în cadrul conferinței. — Însă, eu vreau să menționez cu mîndrie că organizația noastră primară, activiștii noștri au desfășurat o campanie electorală onestă, exprimată prin acțiuni orientate împotriva guvernării alianței, prin participarea în cadrul manifestațiilor dedicate Zilei Victoriei și aniversării a 70 de ani de la eliberarea Moldovei.

Pînă nu demult, organizația primară a PCRM din comuna Dolinoe întrunea 9 comuniști. Recent, însă, unul din membri s-a mutat cu traiul în Rusia. Au rămas opt membri, însă, cu toții — demni de tot respectul. În perioada de raport, organizația primară — condusă de Pavlina Vasilievna, a recepționat mai multe cereri de aderare la PCRM. Comuniștii testați ai OPP analizează minuțios fiecare candidatură în parte.

— Din organizația noastră primară fac parte oameni foarte cum se cade și responsabili și sunt foarte principiali în ceea ce privește puritatea rîndurilor formațiunii. Am avut dezbateri aprinse atunci cînd examinam cererile candidaților de a adera la PCRM, — menționează secretarul organizației primare. — În rezultat, unor candidați le-a fost respinsă cererea. Ulterior, s-a constatat că am avut dreptate. În cadrul campaniei electorale, foștii candidați și-au arătat adevărata lor față și au ponegrit cum au putut mai tare PCRM.

Considerăm că din cadrul Partidului Comuniștilor trebuie să facă parte tovarăși onești, autoritari și disciplinați. Comuniștii noștri au o abordare foarte serioasă pe marginea acestei chestiuni. Suntem interesați ca rîndurile formațiunii noastre să crească, însă, nu suntem indiferenți de ce fel de oameni se vor afla în preajma noastră. Noi trebuie să fim convinși că ne putem baza pe ei în momente complicate și putem să le încredințăm misiuni partinice responsabile.

Deși organizația primară condusă de tovarășul Țelișcev nu este foarte numerică, rezultatul alegerilor a fost destul de bun, mai bun decît în majoritatea organizațiilor. Secretarul organizației primare consideră că activiștii ei dau dovadă de o activitate propagandistică înaltă și acest lucru merită apreciat, mai ales într-o perioadă atît de complicată pentru partidul nostru.

Natalia Ustiugova
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania