Navigare

Căutarea pe saitul

 

Toate ştirile

17.12.2015:  Corecția erorilor istorice

Din cauza unei mici greșeli în documentele istorice din anii războiului, o familie din Ucraina nu a știut, ani la rînd, unde au fost înmormîntate rudele

Cercetătorii organizației Clubul istoric patriotic rus «August» au ajutat nepoatei și strănepoatei să găsească mormintele ostașilor sovietici care și-au dat viața pentru eliberarea Moldovei de fascism. Deocamdată, două rude au fost identificate pe pămîntul moldav.

La începutul lunii decembrie, Moldova a fost vizitată de cetățeana ucraineană, locuitoare a orașului Kiev — Iulia Traci. Ea a venit în moldova cu scopul de a vizita mormintele rudelor sale, care au decedat în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei în luptele împotriva fascismului.

Bunicul ei, Traci Ivan Arsentievici, soldat în divizia de infanterie — 294, a murit din cauza rănilor primite în luna mai 1944 și a fost înmormîntat în satul Medeleni din raionul Ungheni. Peste două luni, la spitalul din Bălți, moare și tatăl lui — soldat în regimentul de infanterie 861 — Traci Arsentii Lavrentievici.

Din cauza erorilor admise în actele celor două soldați, de asemenea, din cauza inexactităților în scrierea numelui de familie și a inițialelor pe pietrele funerare ale celor doi soldați — tată și fiu, timp de 70 de ani, rudele nu au putut stabili locul înhumării celor apropiați.

Datorită ajutorului acordat de cercetătorii proiectului militar-memorial «Un pas spre Victorie», familia Traci a aflat unde-și dorm somnul de veci bunicul și străbunicul.

Cercetătorii au oferit nepoatei și strănepoatei eroilor decedați un pachet cu acte de arhivă în baza cărora a și fost stabilit faptul că rămășițele pămîntești ale bunicului au fost reînhumate la memorialul central din orașul Ungheni, însă, pînă în prezent, numele ostașului este indicat greșit pe piatra funerară. Rămășițele pămîntești ale străbunicului au fost reînhumate la cimitirul militar din orașul Bălți, de asemenea, în ciuda reconstrucției, inițialele militarului sunt greșite.

Iulia Traci și-a exprimat recunoștința profundă pentru munca depusă de cercetași. Anul viitor, ea intenționează să vină în Moldova împreună cu sora sa. Și ea fiind nepoata și strănepoata celor doi soldați, care și-au dat viața în timp ce apărau pămînturile noastre. Cele două surori intenționează să obțină corectarea greșelilor comise la scrierea numelor de familie și inițialelor pentru a-i înveșnici cu demnitate.
0 
| încă
înapoi »
News Time Romania - Stiri Romania