
Moldova continuă să fie un stat capturat. De data aceasta, cei care au luat-o în captivitate sunt judecătorii Curții Constituționale în frunte cu Domnica Manole, precum și Președintele neconstituțional Maia Sandu.
E evidentă o înțelegere antistatală.
Curtea Constituțională nu este funcțională și nu are dreptul să ia nici un fel de decizii. Aceasta rezultă din articolul 136 (1) al Constituției Republicii Moldova, care indică în mod univoc: „Curtea Constituțională se compune din 6 judecători…”. Indiferent de numărul de participanți la ședințele CC, ele pot fi ținute doar cu prezența întregii componențe a Curții Constituționale. Aceeași normă este indicată în articolul 6 (1) al Legii cu privire la Curtea Constituțională.
În conformitate cu articolul 20 al Legii cu privire la Curtea Constituțională, în cazul încetării mandatului (deces) unuia dintre membrii Curții Constituționale, locul vacant trebuie să fie completat prin numirea altui judecător timp de 18 zile. Astfel, începând cu 8 februarie, 2021, Curtea Constituțională nu este funcțională și nu are dreptul să ia hotărâri. Și anume această tărăgănare a procesului de formare a unei noi componențe a Curții constituie un indiciu direct al înțelegerii între Sandu și Manole și al presiunii asupra Consiliului Suprem al Magistraturii, care este obligat să delege al șaselea judecător în componența Curții Constituțională.
Deciziile Curții Constituționale sunt menite să constate conformitatea cu Constituția a unor sau altor acte ale organelor puterii de stat și să le suspende, ci nu să le anuleze. Anularea sau modificarea constatării Curții Constituționale e obligat s-o facă organul care a adoptat respectivul act normativ.
Ceea ce nu s-a făcut în raport cu hotărârea Parlamentului Republicii Moldova cu privire la declararea Stării Excepționale în legătură cu pandemia de coronavirus. Deci, reiese că, prin decizia Curții Constituționale, Starea Excepțională a fost suspendată, ci nu anulată. Hotărârea de a o anula o poate lua în exclusivitate Parlamentul Republicii Moldova.
Următoarea verigă în lanțul de fărădelegi care demonstrează prezența unei înțelegeri între Maia Sandu și fidela ei servitoare Domnica Manole este acea grabă cu care Sandu a semnat decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului în condițiile în care Starea Excepțională nu este anulată de către Parlament, ci doar suspendată prin hotărârea Curții Constituționale.
În plus, Maia Sandu a încălcat articolul 85 (1) al Constituției Republicii Moldova, care în asemenea situații îi indică Președintelui să consulte fracțiunile parlamentare în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului.
Este infimă din punct de vedere juridic și decizia Curții Constituționale de a recunoaște drept neconstituțională anularea parțială a deciziei Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole în calitate de judecător al CC. Și asta din următorul considerent: doamna Manole a participat la ședința în cadrul căreia s-a hotărât chestiunea ei personală în ceea ce privește numirea în calitate de judecător al Curții Constituționale. Iar acesta este un indiciu evident al conflictului de interese. Fapt care în mod special este stipulat în articolul 19 (1) e) „Ridicarea mandatului”: „…luarea sau participarea la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real…”.
Ca să nu mai vorbim despre lipsa de autenticitate a declarațiilor despre venituri și proprietăți depuse de Domnica Manole, precum și despre alte absurdități ale carierei și comportamentului ei. Asta e o temă aparte.
Este evident faptul că nici un fel de decizii ale Președintelui neconstituțional și ale CC nefuncționale nu sunt în stare să stopeze pandemia. Dar lor nu le pasă de viața și sănătatea cetățenilor.
Cu atât mau mult cu cât luarea unei asemenea decizii în ajunul principalei sărbători creștine – Sfintele Paști – ridică toate restricțiile antiepidemice. Această iresponsabilă hotărâre va rezulta noi jertfe în rândul cetățenilor țării noastre și anularea tuturor acelor măsuri de susținere a populației și a agenților economici, care au fost luate în legătură cu pandemia.
Partidul Comuniștilor din Republica Moldova în repetate rânduri s-a pronunțat pentru organizarea unor alegeri parlamentare anticipate. Nu însă cu prețul încălcării legii, a Constituției și neglijarea vieții și sănătății cetățenilor.
Comitetul Executiv Politic al CC al PCRM
29 aprilie, 2021