PLATFORMA ELECTORALĂ a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru mun. Chișinău

Image

PLATFORMA ELECTORALĂ a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova la alegerile primarului general al municipiului Chișinău, a consilierilor Consiliului Municipal, a primarilor și consilierilor locali în comunele și orașele municipiului

Cu comuniștii viața e mai bună!

Dă-ți votul pentru seceră și ciocanul!

Pe timpurile guvernării comuniștilor, Chișinăul nostru a început să fie numit Floare Albă din piatră. În acei ani, orașul se construia și se dezvolta, prospera industria și tehnologiile moderne, cultura și știința. Totodată, Chișinăul continua să fie un oraș curat, verde și confortabil pentru viață.

A venit timpul să-i întoarcem capitalei noastre faima de altădată. A venit timpul echipei comuniștilor – timpul unei puteri oneste, unei puteri a poporului. A venit timpul să fie făcută ordine în Chișinău. A venit timpul pentru a transforma Chișinăul în cel mai bun loc pentru viață, muncă și odihnă. În oraș pentru toți și pentru fiecare.

În primul rând:

- Vor fi efectuate lucrările necesare pentru actualizarea planului general de dezvoltare a municipiului Chișinău și va fi elaborată concepția de dezvoltare a Chișinăului în anii 2024-2034.

- Va fi se ținută sub control executarea  planului general de dezvoltare a municipiului Chișinău paralel cu introducerea unui moratoriu la construcțiile capitale până la actualizarea planului general și verificarea legalității  atribuirii terenurilor de pământ pentru obiecte de construcție capitală și în general pentru construcții.

I. Politica socială

-  Va fi elaborată și implementată Carta socială a chișinăuianului în scopul de a-i sprijini pe orășeni în ceea ce privește călătoria în transportul public, ajutor social personal, credite preferențiale și magazine cu destinație specială care să le recupereze o parte din cheltuielile pentru cumpărături, lărgirea înlesnirilor în domeniul serviciilor medicale, adaptarea socială, inclusiv recalificarea conform specialităților solicitate pe piața muncii și acces la activitățile de odihnă în masă.

-  Va fi lărgit programul capitalului matern și de sprijinire a tinerelor familii cu copii.

-  Va fi asigurată accesibilitatea și claritatea regulamentelor privind plățile și compensațiile pentru consumul de energie.

- Va fi protejată societatea multiculturală și multinațională. La nivel de municipiu va fi asigurată și funcționarea limbii de comunicare interetnică – limba rusă,  reprezentanții căreia constituie o parte considerabilă a locuitorilor capitalei.

- Va fi dinamizat programul privind acordarea de spațiu locativ accesibil tinerilor specialiști, familiilor cu mulți copii și cetățenilor nevoiași.

-  Pentru oamenii cu posibilități limitate vor fi dezvoltate programe sociale de sprijin și reabilitare.

 - Vor fi protejate și dezvoltate valorile tradiționale. Va fi interzisă propaganda culturii netradiționale, îndeosebi în mediul copiilor minori.

II. Protecția ecologică și restabilirea orașului verde

- Va fi intensificată elaborarea și coordonarea cu organizațiile specializate din municipiu a Programului de restabilire a orașului verde privind proiectele pe termen scurt și cele de perspectivă în domeniul înverzirii orașului și a dezvoltării parcurilor și a zonelor de odihnă pentru orășeni.

- În scopul de a proteja Chișinăul din punct de vedere ecologic, va fi susținut programul de reutilare a deșeurilor.

- În sfera transportului individual și public vor fi sprijinite proiectele privind dezvoltarea unor mijloace de transport nepericuloase din punct de vedere ecologic.

- Va fi dezvoltată o infrastructură nepericuloasă pentru pietoni și bicicliști.

- Va fi elaborat un program de monitorizare și acordare de mijloace pentru curățarea râurilor, pâraielor și lacurilor din municipiu.

- Va fi îmbunătățită situația ecologică a orașului și sprijinite soluțiile inovatoare pentru problema stațiilor de epurare.

-  Vor fi sprijinite programele privind controlul asupra câinilor vagabonzi și deschiderea unui azil pentru întreținerea lor temporară și permanentă.

- Va fi îmbunătățită infrastructura colectării separate a gunoiului.       

III. Cultură și sport

- Va fi dezvoltat sportul de masă și sistemul de manifestări sportive și de cultură generală.

- Vor fi readuse în viață secțiile sportive și de dezvoltare generală gratuite, reconstituite terenurile sportive în curtea fiecărui bloc locativ din capitală și va fu dezvoltat sportul gratuit în mase.

-  Va fi monitorizată folosirea mijloacelor destinate special pentru dezvoltarea culturii și sportului și va fi depolitizată activitatea în aceste sfere.

-  Vor fi readuse la viață centrele publice de dezvoltare culturală a societății, inclusiv teatre în zonele verzi, cinematografe în aer liber, centre de dezvoltare a creației tineretului, obiecte sportive cu zone acvatice accesibile în fiecare sector și suburbie a Chișinăului.

- Vor fi readuse la viață „Palatele pionierilor”, astfel ca ele să devină centre de odihnă și de instruire în afara școlii pentru copii și adolescenți. Vor fi deschise diferite secții și cercuri gratuite de dezvoltare a sportului și creației.

IV. Investiții și dezvoltare

- Va fi elaborat și implementat mecanismul de lichidare a corupției în cadrul Primăriei. Va fi manifestată o atitudine de intoleranță față de delapidarea de fonduri publice, mită și abuz din partea funcționarilor și a consilierilor municipali.

- Vor fi create condiții pentru investiții în dezvoltarea infrastructurii orașului, pentru crearea unor noi locuri de muncă, pentru debirocratizarea procedurilor de eliberare a autorizațiilor și permiselor pentru activitate comercială.

- Va fi stimulată creșterea economică, sprijinirea antreprenoriatului privat și a businessului mijlociu prin simplificarea înregistrării și regulilor de funcționare.   

- Vor fi sprijinite și stimulate proiectele inovaționale în domeniul instruirii și educației, al ocrotirii sănătății, al sferei sociale, precum și în cel al tehnologiilor  ecologice.

- Va fi creat un organ municipal de control obștesc cu împuterniciri corespunzătoare menit să asigure transparența și executarea hotărârilor administrative.

-  Va fi desfășurată o luptă contra criminalității stradale și a celei organizate. Va fi implementat programul „Străzi și curți nepericuloase”. Va fi intensificată activitatea poliției municipale.

-  Va fi introdus un moratoriu la vânzarea terenurilor municipale. Pământurile disponibile vor fi folosite în corespundere cu interesele municipiului și ale locuitorilor lui. Va fi intensificat controlul în domeniul construcțiilor și al îndeplinirii de către beneficiarii construcțiilor a tuturor obligațiilor asumate în cadrul proiectelor investiționale în strictă corespundere cu legislația în vigoare și cu contractele încheiate.  

-  În municipiu va fi considerat prioritar sistemul educației și al sănătății. De asemenea, va fi asigurată și finanțarea lor prioritară. În acest scop, până la sfârșitul anului curent în fiecare instituție de învățământ și medicală din municipiu va fi elaborat un plan de dezvoltare pentru o perioadă de 4 ani, care va fi coordonat cu ministerele de resort și aprobat la o ședință a Consiliului Municipal ca un program de  acțiune.  

- Va fi îmbunătățită întreținerea copiilor în instituțiile preșcolare și școlare și va fi asigurat un control strict asupra cheltuirii mijloacelor bugetare alocate în acest scop.

- În scopul asigurării locuitorilor orașului cu produse agricole direct de la producător, în Chișinău va fi creată o cooperație municipală de consum. Va fi lansat programul „Grădinile orășenești”. În suburbii vor fi create gospodării agricole moderne  (grădini, sere, ferme), care vor crește producție calitativă ecologică. Aceasta va fi realizată în piețe, în rețelele comerciale, precum și în sistemul de alimentație publică din instituțiile de educație și medicale din municipiu.

V. Infrastructura

- Pentru fiecare locuitor al Chișinăului va fi creată o infrastructură socială confortabilă. Municipiului și locuitorilor lui îi va fi reîntors spațiul public.

- Va fi reabilitată și protejată partea istorică a orașului.

- Va fi realizat un program de naționalizare a obiectelor nefinisate și ilegale din domeniul construcțiilor. Va fi elaborat un mecanism de recuperare a proprietății publice, inclusiv a terenurilor în situația când n-au fost respectate condițiile de privatizare și folosire a acestora. 

- Vor fi protejate monumentele de arhitectură și istorie.

- Va fi asigurată transparența și eficiența administrării proiectelor nefinisate.

-  Va fi instaurat un moratoriu la modificarea granițelor zonelor verzi (interzicerea construcțiilor în parcuri etc.).

-  Vor fi elaborate și aprobate planuri generale de dezvoltare a tuturor localităților care sunt parte a componenței municipiului. În baza lor, va fi înfăptuită finanțarea necesară.

-  Va fi implementat programul „Orașul meu din piatră albă”, care prevede reparația fațadelor, a blocurilor locative și administrative din municipiu, precum și modernizarea fondului vechi locativ, a căminelor de pe lângă universități, iar pe lângă asta și sprijinirea programelor de construire a unor noi locuințe sociale în suburbiile municipiului.

-  Va fi făcută ordine și curățenie cu mașini și utilaj specializat, astfel ca orașul să nu mai știe de praf și noroi.

- Va fi restabilit sistemul de facere în oraș a curățeniei pe străzi, pe trotuare, în locurile publice, în curțile comune, în parcuri etc. Va fi restabilit și serviciul de măturători municipali, de instalare și deservire regulată a urnelor pentru gunoi.  La intrarea în blocurile locative vor fi instalate parapete și restabilite scările.

- Va fi interzisă construirea mansardelor deasupra blocurilor locative cu multe etaje construite un timp în urmă.

- Vor fi susținute și dezvoltate întreprinderile municipale.

- Va fi creat un serviciu special de evaluare și control al traficului. Va fi pornită lupta cu ambuteiajele și parcarea ilegală. Va fi activizată munca poliției municipale în ceea ce privește prevenirea încălcărilor în masă săvârșite de automobiliști. Va fi creat un serviciu municipal special pentru deservirea rețelei de parcări cu plată și controlul parcării ilegale a automobilelor. 

 - Va fi elaborat și realizat un program de dezvoltare a spațiilor pentru parcări – parcări cu plată și fără plată în apropierea străzilor, precum și parcări multietajate și subterane. Vor fi acordate înlesniri și preferințe la construirea complexelor private de parcare. Va fi interzisă proiectarea și înălțarea unor complexe locative neasigurate deplin cu spațiu propriu pentru parcare.  

- Va fi reabilitată și modernizată  așa-numita stradă de mare viteză (de-a lungul râului Bâc). Vor fi construite intersecții în mai multe niveluri, reînnoit acoperământul, asigurat un trafic în special de tranzit și de circulație între sectoare. Va fi definitivată șoseaua de centură a municipiului. Va fi organizată infrastructura necesară pentru trafic cu minimum 3-4 căi alternative de legătură între sectoarele orașului.

 VI. Program special de dezvoltare a localităților din suburbie

- Comunele și orașele din suburbie vor fi transformate în localități curate, liniștite, prestigioase pentru viață și odihnă.

- Ele vor fi asigurate în măsură deplină cu apă, canalizare și lumină electrică. În teritoriul lor va fi interzisă construcția unor blocuri cu multe etaje și va fi planificat un complex complet de infrastructură socială (grădinițe de copii, locuri pentru odihnă, spații verzi, transport public etc.).

- Va fi dezvoltat un transport public municipal regulat atât spre capitală, cât și între comunele și orașele mari ale suburbiei Chișinăului.

- Va fi implementat un program social de dezvoltare a producției agricole locale – Grădinile capitalei. Cu livezi, sere și ferme. Ele vor crește produse pentru oraș și vor oferi locuri de muncă locuitorilor din suburbii.

- În toate localitățile și orașele municipiului va fi confort și condiții de securitate. Vor fi iluminate toate străzile și curțile. Va fi soluționată problema câinilor vagabonzi.

- Pentru locuitorii municipiului și pentru oaspeții capitalei, în suburbii vor fi dezvoltate zone moderne de recreare și odihnă, inclusiv pentru odihnă activă și în condiții extreme.

Chișinăul este capitală, oraș în care trăiește o bună jumătate a cetățenilor țării, în care se află în circulație fondurile fixe și este creată o parte considerabilă a bunurilor și serviciilor. Anume de aceea aici există toate oportunitățile de dezvoltare și realizare a tuturor dezideratelor pe care le propunem noi. Se cere doar responsabilitate, onestitate, energie și experiență – echipa comuniștilor dispune de toate acestea.

Încredințați destinul municipiului Chișinău echipei PCRM. Celei mai populare, celei mai experimentate și celei mai oneste. Și noi îi vom reîntoarce Chișinăului faima de cea mai verde capitală din regiune. Și tot noi îl vom face să fie cu adevărat Floare Albă din piatră.

Votează-i pe comuniști! Votează puterea poporului!

Cu comuniștii viața e mai bună!

Dă-ți votul pentru 

Dă-ți votul pentru seceră și ciocanul!

Logo

ALTE NOUTĂȚI

Noutăți Alegeri Locale
Image
PLATFORMA ELECTORALĂ a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru mun. Chișinău

PLATFORMA ELECTORALĂ a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova pentru mun. Chișinău